Toprakta Ozon Kullanımı

Toprak Sterilizasyonundaki Uygulamalar nelerdir?

Günümüzde tarım sektöründe, ozonla toprak sterilizasyonunun özellikle tercih edilmesinin nedeni, hem toprağın kimyasal ve biyolojik dengesini hem de bitkilerin biyolojik dengesi korumasıdır. Ayrıca ozon, oksidasyon gücünün çok yüksek olması ve bilinen en kuvvetli dezenfektan olması sebebiyle, mevcut kimyasallara oranla çok daha etkilidir. Ozon gazının çok kısa bir reaksiyon süresi vardır. Bu nedenle uygulama ortamında anlık etki göstererek diğer dezenfektanlardan daha az bir temas süresiyle dezenfeksiyonu tamamlar. Daha önce kullanılan hidrojen peroksit, metil bromid gibi kimyasallardan kalan topraktaki kalıntaları da yok etmesi önemli bir faktördür. Ozon sadece elektrik ve havadan üretildiği İçin zararlı kimyasallar gibi taşınma ve saklanma sorunu yoktur.

Toprak zararlılarını yok etmek amacıyla kullanılan kimyasal maddeler, toprağın ve bitkilerin biyolojik dengesini bozarak, bitkilerin zararlılarla ve hastalıklarla mücadele gücünü düşürmektedir. Kimyasal madde kullanımından bu yana zararlılarla mücadele gün geçtikçe büyüyen bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Nedeni ise, özellikle nematod gibi toprak zararlılarının, kimyasal maddelere karşı belli bir süre sonra bağışıklık kazanmasıdır.

         Metilbromid ve hidrojenperoksit etken maddelerinden oluşan  çeşitli kimyasallarla yapılan fümigasyon  işlemi sonrası toprakta kalan kalıntılar, bitkiler vasıtasıyla insan bünyesine alınmaktadır. Bu etken maddeler, vücutta uçucu olmayan bromürler haline dönüşüp, kalıntılarının insan kan ve dokularında birikir. Bu nedenle,  bu kimyasal maddelerin kullanımı TÜM DÜNYADA ve ÜLKEMİZDE yasaklanmıştır.

      Ozon sadece elektrik ve havadan üretildiği için zararlı kimyasallar gibi taşınma ve saklanma sorunu yoktur ve asla kalıntı bırakmaz.