Ozon Gazı Nedir
Ozon gazı (O3), atmosferde serbest bulunan 3atomunun birleşimnden oluşan molekülleriyle renksiz bir gazdır ve atmosferin koruyucu tabakası içerisinde yer alır.
Oksijenin allotropudur, trioksijen(yani 3 oksijen atomu) olarak da tanımlanır. Ozon gazı,normal koşullarda atmosferin alt kısımlarında O3 miktarı yaklaşık 0,4 ppm değerindedir. Bununla birlikte dumanlı sisin olduğu yerlerde ozon gazı miktarı artmaktadır. Ozon gazı, gökyüzünün mavi renginin ana sebebidir. Sıvı halde iken lacivert renge dönüşen ozon gazı, Dünyamızı Güneş'ten gelen zararlı morötesi radyasyonuna karşı korumaktadır. Atmosferin üst katmanlarında UV ışınları, alt katmanlarında yıldırım çakması sonucu oluşan elektrik akımının oksijeni parçalaması ile oluşan ozon, havanın temizlenerek dezenfekte edilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Ozon gazı gelişmiş ülkelerde gıda, tekstil, lojistik, sağlık sektörlerinde yaygın bir şekilde alternatifsiz DEZENFEKTAN ve KOKU giderici olarak kullanılmaktadır. Aktif oksijen yani diğer adıyla (Ozon O3) bilinen en etkili mikrop öldürücü ve koku gidericidir. Ozon gazı dünyanın etrafında koruyucu kalkan olarak mevcuttur ve öldürücü radyasyon etkisine karşı tüm canlıları korur. 3 oksijen atomundan oluşur ve kimyasal bir bileşiktir. İki atomlu oksijen olanı, normal atmosferik oksijenin (O2) çok yüksek enerji taşıyan bir şeklidir. Böylece bu iki çeşit molekülün yapıları birbirinden farklıdır. Ozon gazı molekülü oksijen atomunun simetrik açılımıdır.
Ham maddesi oksijen olan ozon gazı, depolanamaz ve stoklama imkânı olmayan tek gazdır. Ozonun stoklanamamasının temel nedeni; Ozon gazının, bulunduğu ortamın sıcaklığı ile doğru orantılı olarak zamanla ham maddesi olan oksijene dönüşmesidir. Derin cerrahi yaraların tedavisinde ve deri hastalıklarında, yanık tedavisinde etkilidir ve sağlık sektöründe birçok hastalık tedavisinde de kullanılmaktadır. Bilinçsiz kullanımının ve doz aşımının sonucunda başta akciğer olmak üzere insan sağlığına yan etkileri vardır.
Ozon Gazının Özellikleri Nedir?
Adı: Ozon, Triatomik oksijen, Aktif oksijen
Molekül formülü: O3
Bileşenleri: Oksijen Atomu
Molekül ağırlığı: 48
Kaynama: -111,3 C
Renk: – 146 C açık mavi sıvı halde
Renk: – 220 C koyu mavi kristal halde
Renk: + C renksiz
Koku: Yarılanma ömrünü tamamladıktan sonra koku kalmaz.
Sudaki çözünürlük O C derece: 0,64
Yoğunluk: 2,144
Yanıcılık: Yanıcı değil. Ancak Yanma olayını kuvvetle destekler
Ortalama Konsantrasyonu: 0,240 mg/m3. Havada